Sokan érezzük úgy, nem érhet bennünket meglepetés, mindent tudunk róla, hiszen évről évre nyakig merülünk benne. Mi azonban most mégis kíváncsiak lennénk, mennyire felkészült a karácsonyból. Tegye próbára magát nagy ünnepi kvízünkkel!

hirdetés
hirdetés

1. Melyik a legrégebbi karácsonyfadísz?

Helyes! Rossz!

Már a középkorban is aranyalmával díszítették a fákat különböző pogány ceremóniákon. Később gyakran előadták Ádám és Éva történetét karácsonykor, és a fenyőfát a tiltott gyümölccsel, azaz az almával ékesítették. A b) válasz tehát a helyes.

2. Mindenhol tesznek szaloncukrot a karácsonyfára?

Helyes! Rossz!

A szaloncukor ősét, a fondant-t először Franciaországban csomagolták kisebb papírba. 1840-ben egy londoni édességbolt tulajdonosa ezt fejlesztette tovább azzal, hogy üzeneteket rejtett a csomagolásba, ami így remek meglepetésnek bizonyult szerelmespároknak. A fára aggatott szaloncukor azonban csak nálunk terjedt el, igazi hungarikum. A c) válasz tehát a helyes.

3. Melyik igaz ezek közül a furcsa karácsonyi szokások közül?

Helyes! Rossz!

Az ukrán karácsonyfákat szalma pókhálókkal és pókokkal díszítik, méghozzá egy szegény asszony legendája miatt. Az asszonynak nem volt pénze díszekre, ám egy reggel, ahogy a napsugarak egy fenyőfára estek, az asszony látta, a pók csillogó hálót sző rajta. Onnantól jobbra fordult a sora. Ezért tesznek a fára szerencsét hozó nyolclábút vagy annak hálóját szomszédunkban. Az a) válasz tehát a helyes.

4. Honnan kapta nevét az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget?

Helyes! Rossz!

Az Ausztráliához tartozó sziget az Indiai-óceánban fekszik, 350 km-re Jávától. Nevét William Mynors, a Brit Kelet-indiai Társaság kapitánya adta, mert 1643. december 25-én, karácsony napján fedezte fel. A c) tehát a helyes válasz.

5. Kiről kapta nevét a Mikulás?

Helyes! Rossz!

A legenda szerint Szent Miklós, myrai (ma: Demre, Törökország) püspök szíve megesett három szegény lányon, akik hozomány híján nem tudtak férjhez menni. A püspök elhatározta, segít rajtuk, de szerénységből mindezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal teli erszényt rakott az ablakukba. Egy másik változat szerint a kéményen át hajította be az aranyakat. A b) válasz tehát a helyes.

6. Mikor állították az első otthoni karácsonyfát?

Helyes! Rossz!

A németeknél már a pogányság idején szokás volt örökzöldeket kivilágítani téli napfordulókor. Az első beltéri karácsonyfákat azonban csak jóval később, a 16. században állították. Az első ismert karácsonyfaábrázolás 1576-ra datálódik, egy turckheimi (Elzász, akkor német, ma francia terület) ház boltívébe faragták. A b) válasz tehát a helyes.

7. Mit jelent az advent szó?

Helyes! Rossz!

Az advent jelentése: eljövetel. Az Adventus Domini-ből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”, eredete a 4. századra nyúlik vissza. Az adventi időszak a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik. A c) tehát a helyes válasz.

8. Hogyan keletkezett a Csendes éj c. dal?

Helyes! Rossz!

A Csendes éj című verset 1818-ban egy osztrák pap, Josef Mohr írta. Templomának orgonája eltörött, Szentestére sem tudták megjavítani. Mohr atya, hogy ne maradjanak zene nélkül a hívek, megkérte barátját, Franz Xaver Grubert, hogy szerezzen dalt a már kész sorokhoz. Gruber néhány óra alatt készült el vele. Az ausztriai Oberndorf bei Salzburg Szent Miklós-templomában így csendült fel először a Stille Nacht. A b) válasz tehát a helyes.

9. Európa hányadik legjobb karácsonyi vására volt tavaly a budapesti?

Helyes! Rossz!

A budapesti Szent István téri Advent Bazilika lett Európa második legjobb karácsonyi vására a European Best Destinations közönségszavazása alapján. 2016-ban még a kilencedik, 2017-ben már a negyedik, tavaly pedig a második legjobbnak választották a turisták, a tallini mögé. A b) tehát a helyes válasz.

10. Ki díszített fel először egy fenyőfát gyertyákkal?

Helyes! Rossz!

A történészek szerint a legelső ember, aki karácsonyfává varázsolt egy fenyőfát, Luther Márton volt. A legenda szerint a reformátort annyira megihlették az égen ragyogó csillagok, amelyeket egy fenyőfa ágain keresztül látott, hogy hazavitt egy örökzöldet és gyertyákkal díszítette, hogy a gyerekei is láthassák, amit ő. Az a) tehát a helyes válasz.

11. És ki állított először karácsonyfát Magyarországon?

Helyes! Rossz!

Magyarországra a karácsonyfa a szoros német és osztrák rokoni kapcsolatokkal bíró arisztokrata családok közvetítésével került. Az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította Fejér megyei birtokán, Martonvásáron 1824-ben. A b) válasz tehát a helyes.

12. Magyarországon kívül hol a legnépszerűbb a bejgli?

Helyes! Rossz!

Bejgliféleséget sokfelé készítenek Közép-Európában, de leginkább nálunk és a lengyeleknél. A makowiec nevű lengyel kalács még kinézetre is ugyanolyan, mint a mi bejglink. Az is valószínűsíthető, hogy a bejgli Sziléziából érkezett hozzánk, osztrák közvetítéssel. A b) válasz tehát a helyes.

13. Mit szimbolizál a sétabot alakú piros-fehér nyalóka?

Helyes! Rossz!

A népszerű angolszász édesség, a sétabot alakú, piros-fehér „candy cane” az amerikai Indiana államból származik. Egy helyi édességkészítő Jézus nevét szerette volna vele hirdetni a világban. Először csak fehér cukrot használt, a szeplőtelen fogantatásra utalva, majd piros csíkkal színezte, Krisztus vérének szimbólumaként. Az a) válasz tehát a helyes.

14. Ki találta fel az édességgel kombinált adventi naptárat?

Helyes! Rossz!

Egy német kisfiú édesanyja, hogy az adventi időszakban lefoglalja türelmetlen gyermekét, édességdarabokat erősített egy kartonlapra. A kis Gerhard aztán felnőve továbbfejlesztette édesanyja ötletét. Hogy miként? A teljes történetet itt olvashatja. A b) tehát a helyes válasz.

Karácsonyi kvíz
Egyen még egy kis szaloncukrot!

Ugye, hogy van még mit tanulnia a karácsonyról? Ne keseredjen el, töltse ki kvízünket újra!
Nem is rossz!

Gratulálunk, egész sok érdekességet tud a karácsonyról! Azért van még mit tanulnia, töltse ki kvízünket újra és egyen még egy kis szaloncukrot!
Ez nem semmi! Ön igazi profi, készen áll a karácsonyra!

Úgy tűnik, nem tudtunk újat mondani a karácsonyról, Ön szinte mindent tud! Nincs más hátra, mint hátradőlni és várni az ünnepeket!