Boldog ünnepeket nem elég kívánni, tenni is kell értük. Egyes régi hagyományokat tovább kell adnunk, és újabbakat is kell teremtenünk, hogy a családi együttlét valóban meghitt legyen. Mindehhez most inspiráló ötleteket is adunk!

Vegyítsünk régi és új szokásokat

hirdetés
hirdetés

„Nálunk elég kicsi a család, ezért úgy alakítottuk a karácsony előtti heteket, hogy a barátainknak készítünk a két gyermekünkkel ajándékokat. Nem nagy dolgok ezek, de nekünk fontosak. Amit mindig elkészítünk, az a karácsonyi tojáslikőr több üveggel, édesanyám receptje szerint. Emellett mindig sütünk valamit. Egyik évben mézeskalácsokat, másik évben mogyorós-csokis tallérokat vagy trüffeleket gyártunk többféle csokoládéból. Utána ezeket kisebb dobozokba adagoljuk és átkötjük ünnepi szalaggal. Így amikor karácsony környékén találkozunk a barátainkkal, mindenkihez van mit vinnünk személyes ajándékként” – meséli a középiskolai tanárként dolgozó Csilla, akinek gyermekei ugyan nagyobbak, de ezekre a közös készülődésekre mégis mindig hazaugranak.

Hihetetlen ereje van a családi hagyományoknak! Ha visszagondolunk, mindannyiunkban felidéződnek olyan illatok, ízek, hangulatok és évről-évre megismétlődő szokások, amelyek elválaszthatatlan részei gyermekkorunknak. Ezek között a tradíciók között vannak jók, amelyeket mindenképp szeretnénk beépíteni felnőtt életünkbe, és persze kevésbé jók is, amelyeket nem szívesen örökítenénk tovább. Hogy a mi gyerekeink is jó szívvel gondoljanak vissza az ünnepekre, és hogy csak a mi családunkra jellemző szokásokat alakítsunk ki, az igenis csak rajtunk múlik.

Zoltán, a negyvenéves, háromgyerekes apuka azt mondja, mindig nagyszüleivel ünnepelték együtt a karácsonyt, és nagyapja ajándékosztás előtt annyifelé vágott el egy almát, ahányan körbeállták a fát. Már sok éve, hogy december 24-én az édesapja vágja fel az almát, és tudja, egyszer majd neki kell minden évben azt felszeletelnie… Az ilyen, csak az ünnepeken érvényes családi szokások páratlan összetartó erővel bírnak, a szakemberek szerint láthatatlan kapocsként tartják össze a családtagokat.

A hagyományokat pedig csak úgy lehet megtartani, ha karácsonykor végre valóban több időt töltünk együtt. Ugyanakkor az utóbbi években sokan azon kaphatták magukat, hogy mégsem erről szólnak az ünnepek. Hanem az ajándékok utáni rohangálásról, a tülekedésről, a kiállhatatlan takarításról, az aggodalomról, hogy megérkeznek-e a netről vásárolt meglepetések, a többfogásos trakta megfőzéséről, a rokonokhoz való ide-oda utazásról, az adventi stresszről, és még sorolhatnánk.

Ne elvárásokat teljesítsünk, egyszerűen csak örüljünk egymásnak

Minezek miatt egyre többen próbálják újradefiniálni a karácsony fogalmát. Hogy ne a túlzásba vitt tökéletességről, a túldíszített lakásról, az egyre drágább ajándékokról szóljon minden, hanem a valódi együttlétről. Szendi Gábor pszichológust idézve: „… a karácsony jó alkalom a szeretet kifejezésére. Vannak tradíciók, de nem túlhajtottan, van készített ajándék, ha van hozzá kedv és készség, vesznek ajándékokat is, olyat, amire a másik tényleg vágyott és esznek finomakat is, de nem kötnek ki az intenzív osztályon. A család nem egy eszmét akar demonstrálni, hanem örülni az együttlétnek. Mindenki az lehet, ami, és őt ezért szeretik”.

S hogy milyen „nem túlhajtott” tradíciókat lehet becsempészni a karácsonyba? Rengeteg félét, persze a gyermekek életkorától is függően, akik miatt a kőbevésett hagyományokon túl mindig lesznek újabbak, olyanok is, amelyek csak pár évig tartanak, mégis meghatározóvá tudnak válni.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amely meglódíthatja a fantáziát:

 1. A kisgyerekek például imádják és évente várják az adventi kalendáriumot, de nem csak a csokoládéval töltöttet, hanem a házilag varrt változatot is, amit meg lehet tölteni olyan hasznos apróságokkal, mint matrica, toll, radír stb.
 2. A kicsikkel és nagyobbacskákkal remek karácsonyi díszeket lehet készíteni, például hópelyheket kivágni papírból vagy pillecukorból füzért csinálni.
 3. Ünnepnap délelőttönként jó program velük időjárástól függően sétálni, korcsolyázni vagy szánkózni. Este pedig kivételesen megengedni nekik, hogy a kivilágított fenyőfa mellett aludhassanak.
 4. A kisebbeknek mesét vetíthetünk régi filmvetítővel, a nagyobbakkal karácsonyi mozifilmeket is nézhetünk, olyanokat, amelyek többségében pozitív érzelmeket, boldogságot sugároznak.
 5. Remek elfoglaltság a közös főzőcskézés, süteménysütés (zserbó, hókifli, bejgli, gyümölcskenyér, mézeskalács – kinél mi a családi hagyomány). Van, aki diópucolás közben tud csak megnyílni és jót beszélgetni.
 6. A fa együttes díszítése sok helyen hagyomány, de például a karácsonyi menü megújítása már kevésbé. Bár sokan ragaszkodnak a halászléhez, a pulykasülthöz vagy a töltött káposztához, mások kicsit unják, és imádják, ha meglepik őket valami különlegessel.
 7. Ha gyermeklelkű szülőkről van szó, akár azonos karácsonyi mintás pulóverben vagy zokniba öltözhet az egész család.
 8. Nagyobbakkal vagy felnőtt gyerekekkel jó program együtt kilátogatni a karácsonyi vásárba, közben teát vagy forralt bort kortyolgatni, sült gesztenyét majszolni.
 9. Érzékenyítő programként jó érzés közösen odaadományozni a rászorulóknak a megunt játékokat, kinőtt ruhákat! De akár önkéntes munkára is jelentkezhetünk együtt az ünnepek idején.
 10. Szórakoztató együtt társasjátékozni, barkochbázni, családi kvízjátékkal múlatni az időt szenteste, vagy zenélni, ha a családtagok esetleg hangszeren játszanak, vagy szeretnek énekelni.
 11. És nyugodtan lehet meghökkentő hagyományokat is kialakítani, mint ahogyan azt Orsiék is tették: „Nekünk nem nagy a családunk, nincs hova látogatóba mennünk az ünnepek alatt, ezért amikor kicsit nagyobbak lettek a gyerekeink, kitaláltam a karácsonyi színházlátogatást” – avat be elsőre szokatlan ötletébe a kétgyerekes édesanya. „Attól tartottam, alig lesznek az előadáson, de óriásit tévedtem. Egy szék sem maradt üresen, minden december 25-én tele vannak a színházak ünneplő emberekkel.”